Charismatisch Guatemala

Charismatisch Guatemala

Langzaam schuift de rij naar voren en komen we steeds dichterbij het moment van de waarheid. Zullen we Curaçao nog dieper gaan verkennen of wordt ons avontuur voortgezet in Guatemala? Met de paspoorten in de hand, een last-minute aangevraagde ESTA en grote onschuldige ogen staan we licht nerveus voor de balie. Paspoorten worden gescand, de printer maakt wat geluid en dan volgt het verlossende knikje. Vamos a Antiqua! 

Een heet avontuur

‘Ok girls, be careful here. These rocks in front of you are lavastones and are extremely hot because of the vulcano’s eruption last week.’ Na een flinke hike staan we aan de voet van de vulkaan El Pacaya. De zon gaat onder en een goudgele gloed schijnt over het gebied. We kijken uit over een fantastisch landschap en op tegen deze machtig grote actieve vulkaan. In de kleine ruimte tussen de stenen  roosteren we marshmallows aan takjes van bomen die zich op de vruchtbare grond genesteld hebben. Nu maar hopen dat de vuurspugerij van afgelopen week voorlopig even volstaat. We zijn er stil van. (Mensen die ons kennen begrijpen nu wel hoe adembenemend het geweest moet zijn.) Zodra het tijd is om de afdaling in te zetten komt daar overigens snel weer verandering in. Met hoge snelheden sliden we langs de vulkaan en staan binnen no time beneden. Yiehaaa!!

aut

Hobbelend Antigua in

Het busje brengt ons terug naar Antigua. Zodra iedereen wat heen en weer begint te hobbelen weten we dat we thuis zijn. De cobblestone streets zijn een kenmerk van Antigua. De eerste keer dat we het stadje binnenrijden staan we perplex. Antigua ligt verstopt tussen de groene heuvels en vulkanen. Huisjes zijn geverfd in de mooiste kleuren en worden op natuurlijke wijze versierd door bloemen die artistiek over de muren lijken te zijn gedrapeerd. Kerken hebben karakteristieke parkjes waar liefdeskoppels zich ‘s avonds innig nestelen. En wanneer je de oude gebouwen passeert zie je pardoes de historie voor je compleet met paard en wagens, koninklijke personen, gepassioneerde marktkooplui en charismatische muzikanten. Geen wonder dat dit stadje is verkozen tot een UNESCO World Heritage Site.

 ’¡Hola! ¿Como estas? Ah, ¡Muy bien, muy bien!’

Stipt om acht uur ‘s ochtends gaat onze Spaanse les van start in de tuin van de talenschool La Union. Mocht je de Spaanse taal willen beheersen maar klinkt het momenteel nog ietwat onwennig in de oren, vergeet dan de Spaanse kust en boek je ticket naar Guatemala. Lessen worden één op één gegeven en zijn daardoor erg gepersonaliseerd. Spieken bij de buurman afkijken of even quasi nonchalant uit het raam turen is geen optie. Op ons eigen tempo ondervragen we onze maestras over hun leven in Guatemala. Op onze beurt maken wij vervolgens weer duidelijk dat het in Nederland normaal is om meerdere fietsen te hebben en één vrouw, en niet andersom.

Aan heerlijke koffies, smoothies, crêpes en lekkernijen is er in Antigua geen gebrek. Alles wordt vers bereid en vaak genuttigd met een fantastisch uitzicht vanaf de klassieke dakterrassen. Het nachtleven bruist en de cocktails kosten maar een paar cent. Al helemaal niet wanneer je als ‘chica’ op dinsdagavond de ladiesnight meepakt in MonoLoco. De volgende ochtend waren we meteen betrapt en het bleek zowaar een goed gespreksonderwerp voor deze dag. Zo weten we nu in ieder geval wat ‘poco dolor de cabeza’ betekent. (Beetje hoofdpijn) Gelukkig is de thee en koffie gratis.

20140120_180621

Los Niños van Guatemala

Guatemala is nog niet zo lang verlost van een heftige historie. De burgeroorlog is in 1997 ten einde gekomen, maar laat nog duidelijk haar sporen achter. Een enkele keer duikt er een wagen met militairen op. Grenzen, wegen en winkels met kostbare producten worden goed bewapend beveiligd. En bij de kerken wordt er vaak stilgestaan bij de personen die hun leven hebben moeten afstaan. Maar van onrust is weinig tot geen sprake. Integendeel. Het ademt hier wederopbouw en dat is te merken aan de vele mooie projecten die hier zijn of worden opgezet. Wij hebben het genoegen om een dagje mee te lopen met Ana Maria. Deze Nederlandse topper zet zich in voor Los Niños. Een prachtig project dat veel kinderen een toekomst geeft. Nette schoentjes met hoge witte sokjes, schoolkostuums, boeken, een twee verdiepingen tellend schoolgebouw, een technieklokaal en deuren behangen met toekomstdromen van de ambitieuze kleine niños kenmerken dit succesvolle project. Dat de kinderen dit enorm waarderen blijkt wanneer wij getuige zijn van het ontroerende moment wanneer een van de leerlingen Ana Maria persoonlijk komt bedanken voor alle kansen die zij hen geeft. Onbeschrijfelijk en dat doet je beseffen hoeveel wij als westerlingen kunnen betekenen voor mensen die op een paar uur vliegen een heel ander bestaan hebben getroffen.

 

Op naar een nieuw avontuur

Voldaan pakken wij onze tassen in en geven een dikke knuffel aan onze gastmoeder Delia die ons de afgelopen twee weken een fijn thuis heeft gegeven. Terwijl de bus wegrijdt worden we door haar uitgezwaaid.. En door onze buurman, en zijn vriend, en de slotenmaker van de overkant. We leggen onze verbaasde medepassagiers uit dat een verblijf in een gezin je al snel doet integreren. Binnen een minuut rijdt de bus onze veilige haven uit en is het onbekende avontuur direct voelbaar. De volgende bestemming lag niet op onze route, maar na een tip hebben we toch besloten de oversteek te maken. Geen hotel geboekt, niet wetende wat ons te wachten staat, alleen dat het een van de avontuurlijkste ervaringen van ons leven gaat worden…

Tips

Eten & Drinken

- Café Sky

Een hostel waar je niet alleen prima kunt overnachten, maar ook nog eens eerste rang zit voor een adembenemende view vanuit het restaurant en tevens de beste rooftopbar van de stad. Je kijkt uit over heuvels, vulkanen, ruïnes en kerken terwijl je de lekkerste cocktails of gerechten van de uitgebreide kaart besteld.

- Tour de Crêpe

Dat ze van lekker eten houden in Antigua moge duidelijk zijn, maar dat ze ook nog eens de beste crêpes op tafel weten te zetten was voor ons een verrassing. Ga voor de állerlekkerste hartige crêpes en heerlijk laid back dakterras naar La Luna de Miel. De beste zoete crêpes bestel je bij La Casaca. Op het eerste ogenblik lijkt het een vrij klein tentje, maar loop helemaal naar achter, neem de kleine trap naar boven, daarna de kleine trap buiten en beland op een van de best verstopte rooftopterrassen met uitzicht op Parque Central. Voor de beste prijs en lokale beleving ga je naar Signor Chai.

- Smoothies

Wat een genot! Alles vers in de mix met yoghurt, melk of water. De schade is tussen de €1,- en €2,50. Aanrader: de kokos-ananas-blueberry met yoghurt (La Casaca).

- Best coffee in town, Fernando’s

Zo kan het dus ook. Heerlijke aroma’s en volle smaken. De cappuccino met dubbele shot espresso is een ware winnaar. Loop door en neem plaats in de kleine patio.

- Rainbow café

Live music, heerlijke maaltijden, en happy hour maar daar hoef je het niet voor te doen aangezien er slechts een enkel drankje in de aanbieding is. Die overigens wel zeer aan te raden is, de cuban moijto. Tomatensoep is verser dan vers, de falafel met humus smaakt beter dan bij de gemiddelde Maoz falafel koning en de lasagne lijkt zo uit de Italiaanse keuken te zijn gerold.

- Donna Louisa

Een ware hit onder toeristen en locals. Een kleine bakkerij waar de lekkerste authentieke gebakjes, cakes en broden worden gebakken door lokale vrouwen. Toppers: Pastel de zanahoria (carrotcake) en bananenbrood.

- La escalonia (vivero & cafe)

Hier kan je in alle rust tussen de mooie planten en bomen smullen van een koffie, lunch of smoothie. Aanrader: zoete aardappel taartje met vijgen en amandel.

Geopend van 07.00 – 18.00

 

Activiteiten 

- Lago Atitlan
Het meer der meren. Het uitzicht vanaf het water is adembenemend en niet te beschrijven. Een meer omringd door vulkanen en groene bergen. Wie ooit nog een magische plek zoekt om een windsurf school op te zetten, dan is dit de gouden plek! Bezoek Panajachel voor de rit ernaartoe, maar verwacht een toeristische trekpleister. Voor de meer lokale beleving neem je een bootje naar een van de andere omlegen dorpjes. Ga per klein vissersbootje zodat je het meeste meekrijgt van de golven en kracht waarmee je over de blauwe vlakte zoeft. Een ware beleving! Trek twee dagen uit voor deze trip en ga op dag twee terug via Chichicastenango. Bezoek de grote markt, de kleurrijke begraafplaats en de heuvel waar op zondag nog echt Maya ceremonies te zien zijn.

- La Union
Een absolute aanrader voor iedereen die een woordje Spaans wil leren in een korte tijd, van avontuur houdt, graag op culturele ontdekking gaat en dat allemaal in een idyllisch stadje. De school organiseert naast de Spaanse lessen ook dagtrips en weekendtrips waardoor je je geen moment hoeft te vervelen en tevens je Spaans in de praktijk kunt brengen. Daarnaast is La Union intensief betrokken bij diverse sociale projecten en kan je je pakket uitbreiden met vrijwilligerswerk in de omgeving. De school biedt diverse mogelijkheden voor verblijf: gastgezinnen, ho(s)tel en een guesthouse behoren tot de opties.  https://www.launion.edu.gt

- El Pacaya
De busrit vanaf Antigua duurt ongeveer 1,5 uur en brengt je naar een klein dorpje waar de paarden en kinderen met wandelstokken je op staan te wachten. Voor 200 quetzales ga je met een gids te paard op pad. Wij zijn per benenwagen gegaan en dat is zeer aan te raden. Onze gids Erwin laat ons bomen en planten ruiken, spinnenogen doen zien opblinken in het donker en versiert ons met oranje Maya make up dat te verkrijgen is bij de lokale boom rechtsvoor. De klim zelf is fantastisch, de zwarte brokken lava zijn nog warm van de eruptie van afgelopen week, en de kleine openingen heet genoeg om marshmallows in te roosteren.  Wij hebben via de school geboekt, maar er worden tal van tours aangeboden bij de verschillende reisbureautjes in de stad. Vraag goed rond naar ervaringen van mensen, want wij hebben ook een groepje ontmoet die verre van dezelfde ervaring had gehad als wij.

- Caoba farm
Gerund door twee broers die de wijsheid over de natuur van de maya’s leren en deze kennis toepassen in hun organic farm. Ze vertellen over voedzame planten en bomen, watersystemen, recycling, kruiden, landscaping en behoud van het ecosysteem. De farm ligt aan de rand van Antigua en is makkelijk bereikbaar. Ook nemen ze vaak straatkinderen mee op pad om hen een kijkje te geven in de mogelijkheden buiten het straatleven.

Uitgaan

- Café No Sé
Het uitgaansleven in Antigua is buzzling, maar eindigt vroeg. Bij café No Sé hebben ze daar iets op gevonden. De bar is opgedeeld in meerdere ruimtes met kleine barretjes. Het middelste gedeelte kan bereikt worden via een Amerikaanse koelkastdeur en is omringd door dikke wanden waardoor het gedruis tot in de vroege uurtjes onopgemerkt door kan gaan. In verschillende hoeken worden gitaren en mondharmonica’s tevoorschijn getoverd die ter plekke melodieuze liederen ten gehore brengen. De stamgasten lijken zo uit films te zijn gestapt en geven je een waardevolle figurantenrol.

- La sala
Voor de ware dansliefhebbers. Zo nu en dan schittert er een danskoppel op de vloer met de beste salsamoves die je ooit live gezien hebt. Gelukkig zijn er ook genoeg beginners dus schroom niet en waag een dansje. De hulptroepen komen je vanzelf tegemoet.

- Monoloco
De bovenste verdieping is een soort openlucht bar waar iedereen op dinsdagavond te vinden is. Dan is het namelijk ladies night. Cocktails zijn te krijgen voor 4-5 quetzales (45 cent).

20140118_183654


Related Posts

No related posts found.


One comment

  • Ladies,

    Wat klinkt centraal Amerika heerlijk! Mooie foto’s en wij komen steeds meer in de buurt. Nu touchdown Ecuador!

    Veel plezier nog!

    Beso

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>