De ins & ‘auws’ van Curacao

Zes selectierondes, weken voorbereidingen en een comfortabele vlucht verder staan we dan eindelijk op onze eerste bestemming. Inclusief onze backpacks. Met deze vorm van bagage lijken wij het eiland een extra toeristische attractie te hebben bezorgd. Maar ach, onze missie is om de hidden spots op Curaçao te ontdekken en een koffer rol je nou eenmaal niet zo makkelijk die onbegaanbare wegen in.

Het eilandmotto wordt ons meteen duidelijk. Doe maar lekker rustig aan en maak je vooral niet te druk. Zo staan wij bij de douane te wachten op een vrouwelijke douanier, die vlak voordat een knappe jongeman zijn stempel komt halen rustig de tijd neemt om zich van de nodige makiage te voorzien. En wanneer we de bus instappen en onze bestemming mededelen antwoordt de buschauffeuse verrassend met ‘Ik hoop dat ik het niet vergeet. Ah-ha. Ik hóóp dat ik het niet vergeet.’ Gelukkig heeft ze een goede dag en blijft Sabine slechts enkele seconden met haar backpack in het poortje hangen zodat wij alsnog redelijk snel onze eerste bestemming bereiken.

De warme lucht waait ons tegemoet en de zee brengt een oase van rust met zich mee. We willen de oversteek maken van Otrabanda naar Punda via de befaamde drijvende Koningin Emma draaibrug, maar moeten ‘even’ wachten totdat een cruiseship (maatje flatgebouw) is gepasseerd zodat de brug al varend weer kan aanleggen.

Aan de tuintafel bij Moonz zitten reizigers vanuit alle windstreken, cocktails worden gemaakt, verhalen gedeeld, tips uitgewisseld en plannen voor morgen gesmeed. Wanneer wij laten vallen op zoek te zijn naar het onbekende op Curaçao, begint een paar ogen te fonkelen. Vijf minuten later zijn wij in het bezit van een ware schatkaart die ons zal leiden naar een unieke grot vlakbij Santa Cruz.

‘Aii auw, oeh!’. Als ware Expeditie Robinson-leden banen wij ons een weg door de planten en stekels, ook wel pica’s genoemd. Deze zijn zo groot en scherp dat deze als tandenstokers dienden voor de lokale bevolking. Het uitzicht wordt met de bocht indrukwekkender en de boei waar wij linksaf zouden moeten slaan komt langzaam in zicht. Vanaf daar zou een sprong in het diepe ons bij een grot brengen genaamd de blauwe kamer. Dit is vanwege het licht dat via het blauwe water in de grot weerkaatst. Het feit dat één van de expeditieleden nog haar vlucht moet halen en de boei ietwat verdacht van ons verwijdert blijft doet ons helaas vroegtijdig terugkeren, maar avontuurlijk was het wel.

In het westen vind je een weg die je langs alle mooie strandjes leidt zonder toeristen met Albert Heyn tassen (op Curaçao kan je inmiddels ook gewoon je bammetje met hagelslag en frikadelbroodje scoren). Witte stranden die grenzen aan magisch groene heuvels en water zo blauw dat de Photoshop functie er lijkt te zijn toegepast. Zeker de moeite waard om hier een dag voor uit te trekken en een bezoek te brengen aan Grote knip, Kleine Knip, Lagun of Santa Cruz.

We besluiten onze Hollandse kwaliteiten te benutten en boeken een mountainbike tour. Niet dat wij thuis mountainbikes hebben, maar het gaat hier even om het fietsen. Vol enthousiasme lopen wij het terrein op in onze zomerse outfits en we worden al snel begroet door klikschoenen en met zeem ingelegde broekjes. Bert en Frank zijn onze gidsen en fietsen ons langs het imposante verleden en tal van unieke bezienswaardigheden die ons anders compleet onbekend waren gebleven. De zon begint langzaam aan haar afdaling terwijl wij onze klim inzetten. Ondertussen vergapen wij ons aan een groep flamingo’s en zorgt de gouden gloed over de zoutvlakte voor een waar Wow!-momentje. We proberen het vast te leggen, maar ons uitzicht is niet te evenaren met welke hoeveelheid megapixels dan ook.

Curaçao staat onder andere bekend om haar bruisende nachtleven. Toeristen, locals en stagiaires genieten hier volop van de muziek en het goede leven. Dj’s draaien hippe tunes en de cocktails vloeien rijkelijk. Jet ski’s en boten meren aan en je wilt nooit meer naar huis. Echter hadden wij er goed aan gedaan om even de K-pasa te checken. In dit lokale blaadje staan alle happy hours en dan hadden wij geweten dat wij vanavond niet op Mambo beach maar bij Zanzibar hadden moeten staan. Ook kom je hier niet zoals wij om half twaalf aanzetten, de dj zet net zijn laatste nummer in, maar pak je rond vijf uur een happy hour mee om vervolgens de heupen los te dansen en rond 23h weer vrolijk af te dwalen. Ideaal. Maar je moet het net even weten. We drinken een slotdrankje en proosten op onze eerste fantastische dagen, op het eiland dat ons heeft weten te verrassen en op de komende dagen. Dan gaan wij de onderwaterwereld ontdekken en het feestgedruis versterken.

Tips

Slapen
- Moonz Bed & Breakfast
Slapen in een kamer met veranda, in de tuin hangen kleurrijke lampionnen, mensen uit alle windstreken settelen zich ‘s avonds aan de picknicktafels en ‘s ochtends klinkt de gong en kan je genieten van een heerlijk en uitgebreid ontbijt in de tuin. En dat alles voor een fijne prijs.
E-mail: info@moonzroomz.com
Bramendiweg 77
www.moonzroomz.com

- BijBlauw Bed & Breakfast
Een gloednieuw verblijf dat is opgezet door een enthousiast Nederlands gezin dat eerder al een succesvol gastenverblijf in Frankrijk heeft gerund en nu op Curaçao haar dromen verwezenlijkt. BijBlauw grenst aan het water, heeft ruime kamers, is zeer centraal gelegen en de service is uitstekend. Ook is er een klein kinderrestaurant en een winkeltje met hippe kleding.
E-mail: info@bijblauw.com
Pietermaai 82-84
www.bijblauw.com

Eten
- Plasa Bieu
Voor een lokale ervaring ben je hier aan het juiste adres. Schuif aan, bestel je geitenstoofpot of roti en geef ook je ogen de kost. Een complete maaltijd kost ongeveer 6 euro en daarmee ben je verzekerd van een goed gevulde maag voor de rest van de middag. Als toetje raden we de smoothie stand tegen over de Plasa aan. Heerlijke verse smoothies voor omgerekend 2 euro.
De Ruyterkade, tegenover de markt
Open: van 11.00 tot 14.30

- Ye- I Ranch (Equus)
Vol-is-vol en op-is-op. Wat begon als een barbecue avondje met vrienden is ontpopt tot één van de beste hidden spots van Curacao. De chef bereid 26 overheerlijke vleesspiesen. Wees er op tijd bij, want deze voormalige paardenstallen stromen bij opening meteen vol. Dit restaurant is alleen open op vrijdag.
Caracasbaaiweg 338 (1e rechts na Caribbean moving en Wannabike)

Doen
- Blauwe Kamer
Deze vrij onbekende grot is in de buurt van SantaCruz. Bij het strand van Santa Cruz kan je een watertaxi nemen voor ongeveer € 15,- en deze brengt je naar de grot en een plek waar je al snorkelend een oud wrak kan zien. Het is raadzaam om vanaf 13h te komen, want dan heb je de meeste kans dat de schipper is ontwaakt. Ook kun je de uitdaging aangaan om te lopen. De wandeling duurt ongeveer een uur, maar informeer vooraf goed welk pad je in moet slaan. Neem stevige schoenen en een lange broek mee om de pica’s de baas te blijven.

- WannaBike
Dit was een van de highlights op Curacao. De gidsen Bert en Frank hebben ons voorzien van allerlei weetjes tijdens de tocht. Je fietst langs unieke plekken, bent lekker sportief bezig en als je geluk hebt spot je nog wat wilde flamingo’s. Er zijn ochtend en middag tours voor alle niveaus. Het voordeel van de middagtour is dat de temperatuur dan langzaam daalt en dat je een mooie zonsondergang cadeau krijgt.
E-mail: info@wannabike.com
Caracasbaaiweg 231
www.wannabike.com

Uitgaan
- Happy hours
Elke dag zijn er happy hours bij verschillende horecagelegenheden. Alle drankjes gaan tijdens het vrolijke uur met 50% korting over de toonbank. De lokale flyer genaamd de K- pasa vertelt je precies waar en wanneer de happy hours plaatsvinden en is bij alle informatiepunten te verkrijgen. Per dag verschilt de hotspot, genoeg mensen die dit weten te vertellen! Zoals Zanzibar op zaterdag en Wet & Wild op zondag.

- Rock beach
Dit is een stadsstrandje waar Berlijn nog een puntje aan kan zuigen. De tafels zijn gemaakt van oude kabeloprollers, de dj draait zomerse tunes en het water glinstert op de achtergrond. Rock Beach is open op vrijdag en zaterdag.
Pietermaai 44-50

Tip van de dag
- Gratis naar het strand
De stranden horen vaak bij horecagelegenheden of hotels. Daarom moet je als bezoeker geld betalen om het strand te betreden. Wil je dit ontwijken, sla dan linksaf wanneer je de boulevard op bent gelopen bij Mambo beach en zodra je niet meer verder kunt neem je de trap naar beneden, vlakbij een Mexicaans restaurant en Lions Dive. Ook zijn de stranden bij Grote- en Kleine Knip, Lagun en Santa Cruz gratis te betreden.


Related Posts

No related posts found.


3 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>