Liefde op de Venetiaanse Lagune

Liefde op de Venetiaanse Lagune

Het is alweer bijna Valentijnsdag. Tijd voor liefde en romantiek. Ter ere hiervan wordt Venetië, een van de meest unieke en romantische steden ter wereld, in de spotlight gezet. De stad van gondelvaarten, adembenemende gebouwen, eindeloze kanalen en niet te vergeten; de stad van Casanova. Volg deze historische romanticus zijn voetstappen terwijl je struint langs de kanalen. Drink een wijntje op het Calle de Spade plein, nabij de Rialtobrug, waar hij zijn geliefde heeft ontmoet. Bezoek het Dogepaleis (Palazzo Ducale) waar hij gevangen werd gehouden tot zijn ontsnapping en geniet simpelweg van het prachtige uitzicht dat deze stad te bieden heeft.

Het hele jaar door brengt een stel goedkope tickets Venetië je naar het Marco Polo vliegveld. Vlieg met KLM, Alitalia of Swiss Air naar deze unieke romantische bestemming in Italië.

Trekpleisters

Bij de beroemde kanalen van Venetië horen ook de bruggen die je als toerist niet kan ontwijken. Als je vroeg je hotel verlaat kan je op de Rialtobrug, gebouwd in de 16e eeuw, de zon zien opkomen om vervolgens in de nabijgelegen straatjes op zoek te gaan naar handgemaakte souvenirs. Hierna kan je de middag doorbrengen rondom de, ietwat meer romantische, houten Accademia brug (Ponte dell’Accademia) waarna je kan dwalen langs nabijgelegen hedendaagse kunst in het Peggy Guggenheim museum.

 In Italië ben je nooit ver van een sprookjesachtige kerk, paleis of basiliek. Ook in Venetië is dit het geval. Vanuit het Doge Paleis (Palazzo Ducale) werd de stad door de jaren heen geregeerd. De macht van de leiders en hun succes wordt getoond door spectaculair architectuur, interieur, decoratie en kunst. Het Basiliek van San Marco (Basilica di San Marco) is dé attractie van Venetië. Hoewel er gedurende de hele dag een rij staat, kom je vrij snel binnen en als je eenmaal binnen bent zal je geen spijt hebben van je bezoek. Bezoek de Basilica dei Frari voor religieuze meesterwerken van de Venetiaanse schilder Titian. Deze gotische kerk bevindt zich in het San Polo stadsdeel en is een galerij met kunst uit de Renaissance.

Bewonder de doolhof van rode daken en de eindeloze Lagune vanaf de top van de 99 meter hoge Campanile op het San Marcoplein. Naast het unieke zicht op de kanalen en de straatjes geeft het je een beeld van hoe een stad zonder auto’s en verkeer er van bovenaf uitziet. Als je de kans krijgt om de zonsondergang vanaf de toren te zien zal dit een onvergetelijke, romantische ervaring zijn.

Zattere is het zuidelijke deel van Venetië waar je wandelend op de promenade langs het water kan genieten van de sfeer, het uitzicht op het water en nabijgelegen eilandjes en van de plaatselijke bevolking die langzaam de restaurantjes en cafés langs het water vult.

Na de gouden gloed van de late middag wordt de lucht van Venetië opgelicht door een lichtroze hemel. Als je net goed zit met je timing, kan je de avond beginnen met het bewonderen van de zonsondergang in het park van Sant’Elena of op het San Marcoplein (Piazza San Marco). Nadat de zon langzaam achter het Basiliek van San Marco is verdwenen, kan je door de achterstraatjes struinen tot je een geschikt terrasje hebt gevonden om een kop koffie of een wijntje te drinken. 

 


Een ritje door de kanalen

Hét idee van romantiek in Venetië is natuurlijk een gondelvaart. Voor velen is een reis naar Venetië niet compleet zonder vervoerd te worden door een Venetiaan, met een peddel, gestreept shirt en bijpassend hoofddeksel, door de grachten. De gondels staan bij vrijwel iedere befaamde brug om je op te pikken voor een rit langs de authentieke Renaissance gebouwen.

Nu zijn er enkele handige tips die je in je achterhoofd kan houden voordat je in het houten bootje stapt.

  • Houd er rekening mee dat je niet, zoals in de films, een privégondola voor jezelf zal hebben, maar over het algemeen met andere toeristen in een bootje wordt geplaatst. Wil jij je rit toch enkel met je geliefde delen, zal je diep in de buidel moeten tasten.
  • Houd de afgesproken tijd goed in de gaten. De peddelaars hebben vaak de neiging ongevraagd de duur van je rit te verlengen en hier achteraf extra geld voor te vragen.
  • Als je de rit uitstelt tot het einde van je bezoek heb je een goed idee van welk deel van de stad je in die 40 minuten graag zou willen zien en kan je bij de desbetreffende locatie opstappen en een route bespreken met de gondelier. Na een aantal dagen kan je ook vaststellen wat voor jou een geschikte tijd is; ‘s Avonds te koud? ‘s Middags te druk?
  • Een romantische tip is om een fles champagne of wijn met glazen mee te nemen om hier samen van te genieten. Vraag wel even om goedkeuring van de gondelier.

Een authentiek Venetiaans ritje niet heel goedkoop. De kosten voor een rit van 40 minuten lopen al snel op tot €80,- overdag en €100,- na 19.00. Is dit allemaal niets voor jou, dan zijn er alternatieven.

De watertaxi is enkel goedkoper als je met een groep bent, anders scheelt de prijs niet veel met een gondel. Het voordeel is dat het iets minder toeristisch is. Het is wel een andere ervaring om als filmster door de grachten te razen en daarnaast zie je in dezelfde hoeveelheid tijd meer dan met een gondel.

Een goedkoper alternatief is de waterbus; de Vaporetto. Lijn 1 en 2 rijden geregeld tussen Piazza San Marco en het treinstation. Je vaart langs het grootste deel van de paleizen, kerken en basilieken die de stad biedt en langs de fameuze Rialtobrug. Een ticket van €7,- biedt je 60 minuten op de boot. Als je opstapt bij de beginhalte ben je verzekerd van een goede plaats.

Durf je het aan in de smalle kanalen te varen, dan kan je bij Brussa je eigen boot huren voor €22,- per uur of €140,- voor een hele dag. Deze krijg je mee, zonder vaarbewijs, na een proefrondje met de verhuurder te hebben gemaakt.

Culinair Venetië

Wil je met je geliefde een romantisch diner plannen, probeer dan de overvolle toeristenspots, waar je vaak met meerderen aan een tafel wordt geplaatst, te mijden.

Stap uit je toeristenrol en eet als de plaatselijke bevolking in een bacaro. Een bacaro is geen restaurant en ook geen wijnbar maar iets ertussenin; het best vergelijkbaar met een Spaanse taberna. Het is iets unieks met een eigen sfeer; een warme, gezellige en verwelkomende sfeer. Geniet in een van deze kleine bars van een wijntje (€2,-) en snelle smaakvolle snacks (€1,) oftewel, een soort tapas. Hier zal je gegarandeerd weggaan met een glimlach en mooie herinneringen.

Heb je de gelegenheid om in je accommodatie zelf een maaltijd te bereiden, maak hier dan zeker gebruik van. Op kleine afstand van het drukke toeristengebied bij de Rialtobrug kan je de Rialtomarkt vinden, gelegen voor de San Giacomo kerk. Vanaf het hele eiland komen bewoners hiernaartoe om hun fruit, groente, vlees en vis te halen. Bereid je eigen maaltijd n beleef een romantisch avontuur samen van markt tot keuken tot tafel in je eigen accommodatie.

Denk out-of-the-box voor een intiem diner of lunch op een nabijgelegen eiland. Zo is Torcello een rustig, beeldschoon eiland in het noordelijke deel van Laguna Venezia. Treed in de voetstappen van Ernest Hemingway en neem de waterbus vanaf het San Marcoplein naar dit 10km verderop gelegen eiland. Na een bezoek aan het Byzantine kathedraal kan je in een van de authentiek Italiaanse restaurants een lunch of diner vol romantiek beleven onder een van de pergola’s.

 Nabijgelegen eilandjes

Naast het Torcello eiland dat je kan bezoeken voor een romantisch diner, zijn er meerdere nabijgelegen eilanden waar je rust kan pakken en meer kan zien binnen de Lagune van Venetië. Zo staat Murano bekend om haar pastelgekleurde huisjes en winkels waar je kan afdingen voor traditionele kanten borduurwerkjes en gekleurde glazen ornamenten.

Heb je een uniek bezoekje op je to-do list, bezoek dan het 450 meter lange kerkhofeiland San Michele. Ook wel bekend als dodeneiland. Ben je op zoek naar nostalgie, dan zit je goed op het oude vissers- en boereneiland Sant’Erasmo. Verre van hip en modern heeft het eiland een ongekende gezelligheid binnen haar bars waar je kan drinken met plaatselijke boeren en vissers. Heb je toch meer behoefte aan modern architectuur en geweldige uitzichten, bezoek dan het Giudecca eiland.

Alle eilanden zijn vanaf het eiland van Venetië te bereiken met het openbaar vervoer; de watertaxi of waterbussen.

 Romantiek met budget

Het beleven van een romantische en onvergetelijke trip in Venetië hoeft niet altijd veel te kosten. Venetië bestaat uit kerken, paleizen, pleinen en musea waar je je met budget kan vermaken en kan genieten van al het moois dat de stad te bieden heeft. Je kan je echter ook gratis vermaken door verdwaald te raken in de middeleeuwse steegjes, straten en kanalen die een doolhof vormen binnen de stad (bijvoorbeeld in het stadsdeel Cannaregio). Naast het Canal Grande ligt het Dorsoduro stadsdeel waar de kanalen en smalle straatjes uitlopen in een dorp waar je in rustige afgelegen steegjes kan wandelen of winkelen voor souvenirs als Venetiaanse maskers. Met uitzondering van een paar hotspots is Venetië vrij rustig na 21.00. De meeste kanalen en straten zullen compleet uitgestorven zijn, wat een mooie kans bied romantisch in de donkere straten te dwalen en al het moois te bewonderen. Als je iets langer wacht, tot het vallen van middernacht, zullen zelfs de drukkere plekken, zoals de Accademia brug (Ponte dell’Accademia) en het San Marcoplein, leeg maar sfeervol en zelfs magisch zijn. Wil je voor weinig geld wat biertjes scoren, dan kan je het Campo Santa Margerita bezoeken en opgaan in dit grote plein vol studenten en goedkope barretjes.

Een reis naar Venetië zal, gedurende het hele jaar, een reis zijn vol romantiek, geschiedenis, adembenemende gebouwen, fijne sferen, lekker eten en veel mooie herinneren. Maar het zal natuurlijk wel heel mooi zijn om daar Valentijnsdag te vieren met je geliefde. Neem deze kans en boek op http://www.worldticketcenter.nl en vlieg volgende week nog naar een van de meest romantische steden op aarde.


Related Posts

No related posts found.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>