Lissabon: een unieke stedentrip

Lissabon: een unieke stedentrip

Lisboa, zoals het onder de Portugezen heet, of Lissabon onder ons, is een stedentrip die altijd kan. De hoofdstad van Portugal heeft een warme sfeer, ongeacht het seizoen, die je omarmt zodra je het vliegtuig uitstapt. De vriendelijke glimlachjes, het heerlijke eten, de gezellige terrasjes en het wijde aanbod aan to-do en to-see in de verschillende Bairros (wijken) verwelkomen je het hele jaar door de stad in.

Veel steden verliezen tijdens de koudere maanden bezoekers door vermindering van sfeer of gezelligheid in de stad. Bij Lissabon kent men over het algemeen geen winter zoals dat van ons of van vele andere Europese steden. Dit maakt het des te aantrekkelijker om de stad een bezoek te brengen in deze tijd. Mocht nu het weer toch een keer tegenvallen, dan is er een breed aanbod van vermaak binnen de muren van musea, historische gebouwen, knusse cafés, authentieke eettentjes en winkels die de stad te bieden heeft. Een stel goedkope tickets Lissabon brengt je al naar de zeven leukste heuvels van de wereld.

Roetsjen door de heuvels

Een attractie (ja zeker, een ware attractie) die je niet mag missen in Lissabon is Tram 28. Smalle straatjes en steile hellingen brengen je terug in de tijd terwijl jij je stevig vasthoudt in deze houten tram met ouderwetse bankjes, stoelen en schuiframen. Aangezien Lissabon bekend staat als de stad van de zeven heuvels, kan je je voorstellen dat je je in een ware achtbaanrit zal wanen, terwijl de tram met moeite en gekraak de heuvels opgaat en met de remmen los eraf roetsjt. De tram is overigens een perfecte manier om een groot deel van de bezienswaardigheden van de stad te zien. Zo kan je uitstappen in Alfama, het authentieke deel van de stad dat niet opgepoetst of gemoderniseerd is. Tot verdwalen aan toe kan je door het doolhof van kleine straatjes slenteren om van restaurant naar bar te stappen. Vergeet hierbij ook niet het uitzicht op Alfama van bovenop de heuvel te bekijken.

Verder is een stop mogelijk bij de Sé Cathedral die er van buiten kaal en saai uitziet maar van binnen waanzinnig is door de eeuwen geschiedenis die hier zijn behouden.

De tram rijdt verder tot aan het hoogste punt van de stad waar de Castelo de Sao Jorge sierend over de stad uit kijkt. Het eeuwenoude kasteel is vanuit iedere plek in de stad te zien en is ook ‘s avonds  niet te missen doordat het bij het vallen van het donker wordt opgelicht door felle lampen.

Op het laagste punt bereikt de tram Praça do Comércio, het ‘hoofdplein’ van Lissabon en tevens een van de grootste pleinen van Europa. Vanaf hier begint het winkelcentrum van de stad waar ook allerlei moderne musea, tussen de winkels, te vinden zijn.

Ben je niet zo’n waaghals en sla je tram 28 liever over, dan kom je met het tram-, bus- en metrosysteem van Lissabon ook altijd aan op je bestemming. Het openbaar vervoer in de stad is zeer modern en rijdt geregeld. Houd echter wel rekening met het spitsuur dat van 08.00 tot 10.00 en van 18.00 tot 20.00 is.

Heb je het weer mee, wat vaak het geval is in Lissabon, dan is rondlopen, over het algemeen, de beste vorm van vervoer. Er is overal in de stad wel wat te zien en te beleven en ondertussen kan je overal stoppen om een knus cafétje of restaurantje in te lopen met allerlei mooie uitzichten onderweg als beloning. Word je onderweg toch moe, is er altijd een tram-, metro- of bushalte dichtbij.

Stappen in de Alto

De Bairro Alto is hét gebied in Lissabon om te bezoeken voor vermaak, een hapje, een drankje, live muziek, te stappen of om gewoon lekker doorheen te slenteren. Op iedere hoek staat je wel een verrassing te wachten.

Binnen deze wijk staat ook de Santa Justa elevator waar je de lift naar bovenin de toren kan nemen en zo een mooi uitzicht hebt over de stad. In het donker zie je de verlichting van het drukke uitgaansgebied oplichten aan je voeten.  Het bouwwerk is gemaakt door een leerling van de heer Eifel en heeft zo een leuke link met de fameuze toren in Parijs.

Buiten Lissabonse bezoekjes

Belem
Als je ooit een kaart hebt gehad met een foto van Lissabon erop, zal dit hoogstwaarschijnlijk de toren van Belem zijn geweest. Net buiten de stad, maar nog in het Lissabon district, vind je het plaatsje Belem. De Pasteis de Belem, die door het hele land heen worden verkocht als typische Portugese lekkernij, komen uit dit plaatsje waar je de bakkerij (de Fabrica dos Pasteis de Belem) vindt die dit gebakje als eerst op de kaart heeft gezet. Het stadje ligt aan het water waar je langs kan lopen terwijl je geniet van het mooie uitzicht. In  het plaatsje is niks afgesloten of binnen muren, je ziet, hoort, voelt alles.

Sintra
Iedere Portugees zal je aanraden of een trip naar Sintra te maken. Ook Sintra ligt nog in het Lissabon district en bestaat uit vele kastelen en paleizen waar allerlei machthebbende door alle jaren heen hun volk hebben geleid. De stad heeft een diversiteit aan geschiedenis als het gaat om religies. Zo hebben hier Joodse, Christelijke en Islamitische volken doorheen gedwaald en hebben zo allen hun sporen nagelaten.

Bezoek de heuvels!
Een stedentrip Lissabon is er een om nooit te vergeten. Geschikt tijdens alle seizoenen en voor iedereen, van jonge tot oude stelletjes, gezinnen tot backpackers, iedereen zal volledig bevredigd worden in zijn of haar behoefte naar cultuur, geschiedenis en avontuur.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>