Op een onbewoond eiland?

Op een onbewoond eiland?

Met een vaart van 200 kilometer per uur komt het water dichterbij. M’n hart zit in m’n keel en de adrenaline giert door m’n lichaam. De eerste 10 seconden heb ik nodig om van de schrik bij te komen,  maar dan kijk ik om me heen en kan alleen nog maar genieten: we zijn aan het skydiven!

Nieuw Zeeland. Kiwi land. Het land waar de Lord of the Rings is gefilmd en waar meer schapen rond lopen dan inwoners. Het land waar je in één dag bij een waterval kunt ontbijten, kunt middageten op het strand en het avondmaal nuttigt tussen de gletsjers. Het land met oneindig veel mogelijkheden; met goedkope vliegtickets Nieuw Zeeland kan de avonturier parachute springend, bungee jumpend, raftend zijn hart op halen in een Queenstown terwijl de wandelaars onder ons zich kunnen verlekkeren bij de vele, goed georganiseerde, Great Walks en andere oogstrelende wandelingen. Je hart gaat hier letterlijk en figuurlijk sneller van kloppen! Maar niet alleen spierkracht of adrenaline verslaving is hier op zijn plaats, ook ontspannen op het strand en genieten van een plaatselijk gebrouwen biertje hoort er helemaal bij.

Badderen onder de sterrenhemel

De bergschoenen zijn ondertussen ingelopen en daar kunnen we hier naar hartenlust gebruik van maken. Aan de oostkust van het zuidereiland bij het plaatsje Akaroa, waar heerlijke kazen nog ambachtelijk gemaakt worden (ook onze bekende Gouda kaas), is het startpunt van onze eerste wandeling; de Bank Peninsula Track. Je kunt kiezen voor een 4 of 2 daagse tocht (exact dezelfde route) en wij gaan natuurlijk, heldhaftig als we zijn, meteen voor de 2 daagse uitdaging. Na de eerste nacht in een stargazor (een hutje voor 2 personen met ter hoogte van je hoofd een glazen plafond) starend naar de sterren te hebben doorgebracht, gingen we vol energie op pad. Niet wetend wat ons de komende twee dagen te wachten stond begonnen we vol enthousiasme aan de eerste stijging. Niet gewend aan het heftige stijgen en de bepakking op onze rug (je moet zelf al je eten, kleren en slaapzak meesjouwen voor twee dagen) stonden we al snel naar adem happend stil om even een slokje water te drinken. We kijken op ons horloge en zien tot onze grote schrik dat er welgeteld maar 6 minuten zijn verstreken! Dat beloofd een lange dag te gaan worden.. In de wetenschap dat ook dames van ver in de 50 deze tocht maken, zetten we door en al snel wordt dit beloond. We komen in een omgeving terecht waar geen mens meer te bekennen is, alleen schapen onze weg kruisen en we niets horen behalve het ruisen van de zee, het getjilp van vogels en het geschuifel en geblaat van de schapen om ons heen. We voelen ons even alleen op de wereld. We banen ons een weg over de smalle paadjes door het bos, klauteren over prikkeldraad (via opstapjes voor wandelaars) en zien als we op een klif lopen hoe ongelofelijk diep de afgrond naast ons is door naar de klif te kijken aan de andere kant van de zee inham. Alsof de dag niet al sprookjesachtig genoeg is verlopen (begrijp me niet verkeerd, onze conditie en schoentjes worden tegelijkertijd flink op de proef gesteld), slapen we de tweede nacht in een Engels aanvoelend hutje waar je een douche kunt nemen in een huisje dat tegen een boom is gebouwd of je spieren kunt verwennen in een met vuur verwarmd bad onder de sterrenhemel. Wat een fantastische start van ons Nieuw Zeeland avontuur!

Photo 07-01-09 00 28 29

Trekkingen zijn een mooie manier om Nieuw Zeeland in zijn meest pure vorm te zien. Je komt op plekken die op geen andere manier begaanbaar zijn en je wordt daarnaast even helemaal terug op jezelf geworpen. Zo hebben we met grote backpacks op onze rug (tentje, matje, slaapzak, gasstelletje, eten, schone kleren, lange broek, trui, toiletspullen en deet tegen de zandvlieggen die overmatig aanwezig zijn) de meerdaagse Keppler Track en Routeburn Track getrotseerd. Over bergkammen met links en rechts een afgrond (er wordt uit gegaan van eigen verantwoordelijkheid) hebben we hoogtevrees overwonnen en op en top genoten van de grootse uitzichten om ons heen. Een bijzondere tochten waar je het ene moment op 2500 meter staat en later een duik neemt in een meer na een tocht door een dichtbegroeid woud die vol staat met bomen en planten zoals wij ze niet kennen in Nederland.

Ook reizend van de ene naar de andere plek zijn we onder de indruk van het zuidereiland. Over een zo goed als verlaten weg zien we Arthurs pass voor ons opdoemen, komen we langs prachtige meren en watervallen, zien we zeehonden tijdens een tussenstop en is de rit al een bezienswaardigheid aan zich. Vanaf het water kun je ook een groot deel van  Nieuw Zeeland ontdekken, zo kun je op veel plekken kayakken, zeilen of kun je per boot walvissen gaan spotten en de machtige fjorden in varen.

Het goud van Nieuw Zeeland

Terwijl Nederland de ene gouden medaille na de andere behaalt op de Winterspelen, wordt hier de  camper ingeruild voor een milieuvriendelijker transportmiddel, want we gaan kajakken in het Abel Tasman Nationaal park. Het park is vernoemd naar de Nederlandse ontdekkingsreiziger die voor een groot deel verantwoordelijk is voor het  in kaart brengen van Nieuw Zeeland, zoals we dat nu kennen. In de historische en meest indrukwekkende baai: ‘The Golden Bay’ (vroeger bekend als de moordenaarsbaai) staat nu een monument ter ere van deze Nederlander.  Het Abel Tasman park kun je op verschillende manieren ontdekken; zo kun je o.a.  stukken fietsen, wandelen en kayakken. Met een watertaxi varen we een stuk het park in en dan laten ze ons los. Onze tocht zou bestaat uit 2 dagen wandelen en een halve dag kajakken. Na de eerste regenbui, zakt de moed al in onze schoenen, maar gelukkig word het weer snel beter en genieten we van een prachtige route. Je wandelt langs verschillende canyons, vindt verkoeling in het regenwoud en komt langs tientallen goudgele zandstranden. We kamperen langs het strand en genieten van zelf geplukte mossels. Tijdens het kayakken wordt je soms opgeschrikt door een zeeleeuw, die later plaats maakt voor de kleine blauwe pinguïn. Een park om lekker tot rust te komen, maar je hoeft je er ook zeker niet te vervelen.

Photo 27-01-14 08 27 43

Al het goede komt van boven

In Wanaka laten we ons verleiden uit een goed werkend vliegtuig te springen! Zenuwachtig horen we de veiligheidsregels aan om als volgt in een rood apepak te worden gehesen. Met een rood mutsje op het hoofd zien we er uit als kuikentjes en schieten we in de lach waardoor de spanning een beetje wordt gebroken. Zodra we in het vliegtuig zitten en we opstijgen weten we dat het echt gaat gebeuren; we springen van 15000 feet met een man EN niet te vergeten parachute op ons rug het vliegtuig uit! Onbeschrijfelijk gevoel als je 60 seconden lang de diepte in valt. Door niets afgeremd, alleen maar naar beneden. Wat een ervaring, wat een kick om dit met zo’n mooi uitzicht te doen! Boven de bergen en meren klap je naar beneden om als volgt op een nauwkeurig uitgekiende plek terecht te komen. Wauw!

BBB

Bier, Burgers en Bijzondere wijnen! We genieten van al het heerlijke eten en drinken hier! Geweldige bieren worden hier lokaal gebrouwen met de mooiste smaken. Op de tap zit elke keer een ander speciaal biertje dat de moeite waard is om te proeven. En dit gaat natuurlijk het beste bij een lekkere burger. Heb jij een enorme trek en zin in een lekkere burger? Boek dan nu goedkope vliegtickets Queenstown. Zij hebben namelijk de beroemde Fergburger die zo groot is als een platgeslagen voetbal en waarna je de rest van de avond niets meer hoeft te eten. Maar ook in het maken van wijnen blinken de Kiwi’s uit; in de streek Marlborough, in het noorden van het zuidereiland, kun je een wijntoer maken langs allerlei wijngaarden waar je tegen een klein prijsje hun producten kunt proeven en zoals wij hebben gedaan bijvoorbeeld streekmosselen eten tussen de wijnranken. Bourgondisch leven aan de andere kant van de wereld!

DSC_6568

Mijmerend kijken we vanaf een afgezonderde plek aan de kust van het noordereiland nog een laatste keer naar het zuidereiland. Achter ons staat de zelfgemaakte barbeque te knetteren. We zien de zon onder gaan achter de bergen van het zuidereiland. Wat hebben we hier al veel mooie momenten meegemaakt. Benieuwd wat het noordereiland voor ons in petto heeft!

Tips:

-De Department of Conservation (DOC) is de held van de wandelaars! De DOC onderhoudt door het hele land vele wandelroutes, campings en alles wat hier omheen te bedenken is. In veel plaatsen hebben ze een informatiecentrum waar ze je goed op weg kunnen helpen voor je komende trip. Wat moet je nu precies meenemen op zo’n tocht en zeker zo belangrijk, wat niet? Elke gram is er één en na wat uur te hebben gewandeld voel je ze allemaal zitten! Naast de DOC routes zijn er zijn ook privé beheerde wandelroutes zoals de bovengenoemde Bank Peninsula Track.

- Tijdens het hoogseizoen is het zeer aan te raden om je overnachting in de hut of op de camping voor de meest populaire trekkingen (beter bekend als ‘ the great walk’) vooraf te boeken, om teleurstellingen te voorkomen. Dit kun je op de website van de DOC ook doen. Zie voor meer informatie www.doc.govt.nz

- De Franz Joseph en de Fox gletcher zijn goed te bereiken met een korte wandeling. Wil je graag op het ijs staan? Dat kan bij de Franz Joseph gletcher alleen per helicopter en bij de Fox gletcher per helicopter of via een toer met een gids.

- Pinguïns kun je het beste spotten langs de kust tussen Christchurch en Dunedin, maar met een beetje geluk kom je ze ook tegen tijdens het kajakken in het Abel Tasman National park. Hier kom je het makkelijkst met goedkope vliegtickets Christchurch.

DCIM106GOPRO

Foto: www.skydivewanaka.com


Related Posts

No related posts found.


16 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>