Safari zoektocht naar The Big Five

Safari zoektocht naar The Big Five

‘Kijk snel, voor jullie!’ wordt er geschreeuwd vanuit de voorkant van de safari bus. In eerste instantie hadden we geen flauw idee waar de buschauffeur het over had, totdat we in de verte ineens een immens grote grijze massa met snelle vaart onze kant op zagen komen. Slik. Dit is geen diergaarde Blijdorp, Artis of de Beekse bergen. Dit is Zuid Afrika. Dit is Johannesburg. We bevinden ons in de wildernis en dit is hun terrein.

Na regen komt zonneschijn
Met goedkope vliegtickets Johannesburg zijn wij onze reis begonnen. “Welcome” in Jo’burg luidt de stem van de douane ambtenaar bij aankomst in Johannesburg. Met een vriendelijke glimlach terug bedanken we de beste man en lopen richting de uitgang. ‘Can I see your passport and bags?’ wordt er vervolgens gevraagd. Huh. Een beetje verbaasd vragen we waarom en niet kort daarna is het antwoord op de vraag duidelijk. Meneer de ambtenaar is nog niet getrouwd. Op subtiele wijze leggen we uit dat onze grote liefde in Nederland op ons wacht en wijzen naar de ring om onze (middel!)vinger. Een kwartier later staan we buiten en na minimaal tien onderhandel-pogingen met diverse taxi-chauffeurs kunnen we dan eindelijk vertrekken naar het hotel. Laat het avontuur maar beginnen.

Normaliter is maart geen slechte periode om af te reizen naar Johannesburg. Het weer is te vergelijken met een nazomerse periode. Het is er niet bloedheet, maar ook niet koud en de regen komt en valt met vlagen. Waar wij alleen niet op hadden gerekend, was dat net in deze periode, de regen wel kwam, alleen niet meer wegging. Het regende de gehele dag. Non-stop. En als we het hebben over regen, bedoelen we pijpenstelen. Nu waren we (gezien de vele verhalen en waarschuwingen) sowieso niet van plan om lang in Johannesburg te verblijven, dus werd op dag 1 gelijk de meerdaagse safari-tour vastgelegd.

Johannesburg staat bekend als één van de meest criminele steden ter wereld en dat wordt ons maar al te vaak duidelijk gemaakt door de buurvrouw, taxichauffeur, politieagent en winkelmedewerker. Het is dan ook verstandig om met zo weinig mogelijk geld op straat te lopen en het liefst geen opzichtige (dure) apparatuur bij je te dragen. Verder proberen de Afrikanen je als toerist altijd en overal op te lichten door de prijzen minimaal te verdubbelen. Ga dus altijd in onderhandeling en let daarbij op je spullen. Johannesburg wordt vaak gezien als doorreispunt in Zuid Afrika en is daardoor niet erg populair bij toeristen. Buiten het centrum om, zijn er weinig vakantievangers te vinden in de buitenwijken. De meest befaamde reden (en terecht!)  om Johannesburg te bezoeken, is dan ook het National Kruger Park, op ongeveer 5 uur rijafstand van Johannesburg vandaan.

1

Tips Johannesburg
- Apartheid Museum: het Apartheid Museum bevindt zich ongeveer 7 kilometer van het centrum van Johannesburg vandaan en wordt gezien als één van de meest interessante musea in Zuid Afrika. In het museum wordt een aangrijpende expositie weergegeven die de verschrikkelijke geschiedenis van de apartheid en rassenscheiding op bijzondere wijze verteld. Dit museum vormt een belangrijk deel van de Zuid-Afrikaanse geschiedenis waardoor je het heden én de toekomst beter zal begrijpen. Verblijf je in Johannesburg, dan is dit een echte must see.
- Soweto:  Soweto is de grootste township in het zuiden van Johannesburg, dat door de apartsheidregering toegewezen was aan zwarten en aziaten omdat alleen blanken in Johannesburg mochten wonen. Vandaag is de township een levendige mix van nieuwe gerenoveerde straten, oude krottenwijken en Afrikaans straatleven. De township is één van de belangrijkste symbolen van de Zuid-Afrikaanse geschiedenis en tevens de enige plek waar je de oude huizen van twee Nobelprijs winnaars kunt bezoeken (Nelson Mandela en bisschop Tutu).
- Minibus: De minibus is een bekend en goedkoop vervoermiddel in Johannesburg en is dan ook overal in de stad te vinden. Er kunnen ongeveer 9 a 10 mensen in en je kan de bus aanhouden door je hand op te steken.
- Wereldstekker: Let erop dat je de juiste stekker meeneemt. In Zuid-Afrika worden twee soorten stekkers gebruikt. Één daarvan lijkt op dezelfde stekker die wij in Nederland gebruiken, en één stekker bevat drie uitgangen. De stekker met drie uitgangen is het meest bruikbaar. Zelfs de Media markt kan je de verkeerde aanraden. Let hier dus goed op!

The king of the jungle
Hoewel de regen nog steeds met bakken uit de hemel kwam vallen, begonnen we onze tocht naar het National Kruger park met volle moed. We zouden om 08.00 opgehaald worden, maar in Zuid-Afrika is tijd enkel een indicatie. Na een vertraging van twee uur kwam de autobus dan eindelijk aanzetten. Het zou een lange rit worden..

Onderweg valt onze blik op de bijzondere wijze waarop Afrikaanse vrouwen hun kind dragen. Maar ook hoe zij een fruitmand, of een ander zwaar uitziend voorwerp met gemak rondsjouwen. Kinderen worden met een doek vastgebonden achter op de rug en zware voorwerpen worden getild op het hoofd. Bewonderenswaardig. Na een rit van ongeveer vijf uur werd al gauw duidelijk waar we de komende drie dagen zouden spenderen -afgesloten van de buitenwereld en midden in de Afrikaanse wildernis. Voordat onze safari tocht echt zou beginnen de volgende dag, was het eerst tijd voor een korte safaririt in de avond tijdens de Sunset Drive. Met de zonsondergang in zicht, hebben we al een eerste blik kunnen werpen op het prachtige landschap en diens inwoners. Er kwamen zebra’s, giraffen, apen en impala’s voorbij. Dit beloofde veel voor morgen.

Reisverslag1-23

Tijdens een safari tocht draait alles om de zogeheten ‘Big Five’, oftewel; de leeuw, buffalo, olifant, luipaard en neushoorn. Dit zijn de meest gevaarlijke dieren en daardoor niet altijd even makkelijk te spotten. De volgende dag zou blijken of ook wij konden zeggen, de Big Five gezien te hebben. De tocht begon (voor het eerst in dagen!) met zonnig weer. De hemelsblauwe lucht en felle zonnestralen op onze bol, creëerden een voldaan gevoel. Want wat een tocht, wat een pracht. Je bent de gehele dag vanaf een uur of 08.00 tot 17.00 (dan sluit het park) aan het rijden. Er gaat één main road door het park en verder zijn er overal zijwegen.

Veel toeristen bezoeken het park met eigen auto. Mits je de main road niet verlaat, is  dit ook makkelijk te doen. Gezien autorijden niet behoort tot één van onze talenten, hebben wij maar op safe gespeeld en de tour geboekt bij Viva Tours, een bekende en goed aangeschreven organsatie die alles van A tot Z regelt.

De safari truck begon te rijden en de adrenaline gierde door onze lijven, links, rechts, boven, beneden. Bij iedere beweging probeerde we ons te focussen op wat we zagen. Was het een leeuw? Nee? Aah. Jammer. De leeuw en luipaard zijn op een of andere manier altijd moeilijk te spotten. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat leeuwen en luipaarden vaak in het gras of in bosjes liggen en daardoor niet goed te zien zijn. Daarbij zijn deze katachtigen in vergelijking met andere diersoorten vrij zeldzaam. Maar wie weet, de dag is nog lang. Daarbij vermaken we ons wel door alleen al het adembenemende uitzicht. De ongerepte natuur, de geur van de wildernis en het geluid van de rivier -veroorzaakt door de regen. Wat is dit mooi.

Reisverslag1-43

Een uur later hebben we tig zebra’s, giraffen, olifanten, impala’s, nijlpaarden, apen en zelfs een neushoorn in de verte gezien maar nog steeds geen buffalo, leeuw of luipaard. Totdat…‘Daar! In de bosjes!’ wordt er geroepen door Lewis onze chauffeur. ‘Kijk goed!’. Onze ogen dwalen langs de bosjes en wanhopig zijn we op zoek naar, wat eigenlijk? Gefocust zoeken we verder en opeens valt onze blik op de bosjes, ongeveer vijftien meter verder. Een mannetjes leeuw en vrouwtjes leeuw liggen in de schaduw. Wauw. In eerste oogopslag zijn ze nauwelijks te zien, maar het is toch echt zo. In de hoop op wat meer beweging blijft de auto stil staan. Voor een uur.  Want meneer en mevrouw leeuw lagen veels te lekker in de schaduw en waren klaarblijkelijk niet van plan om op te staan.

Het nieuwtje ging snel rond, want met de minuut kwamen er meer auto’s en tourbussen bij, in de hoop een glimp op te vangen van de ‘koning van de jungle’. Waarschijnlijk zorgde de drukte ervoor dat de leeuw schrok, want binnen een paar seconde verplaatste dat prachtige wezen met zijn gouden lokken, zich naar het gras iets verder op, nog altijd in de buurt van zijn vrouwtje. Dit was net iets te ver om foto’s te maken, maar nog altijd was de hoop er dat de leeuw terug zou keren. En inderdaad. Geduld loont. Want de leeuw marcheerde als een echte koning, voorzichtig, doch sierlijk, beheerst en alert, terug naar zijn koningin. Bijna twee uur later en een onvergetelijk moment verder, kon de tour bus eindelijk door rijden.. langs een familie buffalo’s, impala’s, giraffen en olifanten.

x

Helaas nog steeds geen luipaard in zicht. Uiteindelijk hebben wij dit prachtige dier niet mogen aanschouwen, dus kunnen we zeggen enkel 4 van de ‘big fives’ gezien te hebben. Dat mocht de pret niet drukken want op het einde, net voordat we het park zouden verlaten, zorgde een verdwaalde olifant voor veel ophef. De olifant was de weg opgelopen en liep in een snel tempo een auto achterna. Een waar avontuur, want bij pech kan de olifant een auto met passagiers makkelijk omver lopen. Erg gevaarlijk dus. Gelukkig zijn wij weer veilig en wel het park uitgereden om vervolgens de tour af te sluiten met een kort bezoek aan het adembenemende Blyde River Canyon.

Op naar het volgende avontuur. Kaapstad, here we come!

National Kruger Park tips
-  Neem een regenjas mee. De safari bussen zijn vaak open en tijdens een hevige regenval, beschermt een regenjas ook nog eens tegen de kou.
-  Koop van te voren een verrekijker! Heel veel dieren (zoals leeuwen en luipaarden) zijn vaak niet goed te zien door het hoge gras en de dichtbegroeide bossen.
-   Neem de juiste schoenen mee. Goede wandelschoenen zijn zeker aan te raden bij wandeltochten tijdens een meerdaagse excursie. Door de modder kan het soms glibberig zijn.
-  Electriciteit kan uitvallen. Hou hier rekening mee, vooral tijdens een regenachtige periode. Vooral voor het opladen van camera, telefoon etc. kan dit erg vervelend zijn.
-  Boek een meerdaagse excursie. Hierdoor is de kans op het zien van de big five, aanzienlijk groter.


Related Posts

No related posts found.


8 comments

 • Wauw, wat een fantastisch verhaal! Ik hoop op een dag zelf ook naar Afrika te kunnen reizen. Dan kom ik zeker naar jou toe voor reisadvies! :)

  Reply
 • dagelijks zo wilde dieren te zien op de televisie is wel leuk maar in het echt zo te zien waw een leuke ervaring , om mee te maken

  Reply
 • Een heel mooi en goed verslag,zelf kom ik bijna elk jaar in ZA en in het krugerpark, jammer dat het niet ieder is gegeven om daar eens te kijken, je ziet de grootheid van de schepping, maar ook de armoede in de wereld, we gaan ons verwonderen en houden op met klagen. Koos Bloem.

  Reply
 • We komen jaarlijks een paar maanden in zuid afrika. Daar kan je in elke supermarkt de juiste stekkers, stekkerdozen etc kopen waar alle Nederlandse stekkers oppassen. EN veeeeeel goedkoper dan in Nederland……..en dat moeten de Nederlanders aanspreken.

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>