Wisselende decors: van Oceanië naar Zuid- Amerika

Wisselende decors: van Oceanië naar Zuid- Amerika

Zetten we drie stappen vooruit dan storten we genadeloos te pletter op de rotsen 500 meter lager. Links en rechts van ons kijken we tegen een enorme ijswand aan, achter ons zien we rook uit de grond opstijgen en voor ons zien we de sprookjesachtige vallei van het national park Cotopaxi. We zijn in Ecuador en staan op de meest gevaarlijke vulkaan van de wereld!

Balanceren is een sport
Op het noordelijke eiland van Nieuw Zeeland is er één echte ‘must do’ en dat is de Tongariro Alpine crossing. Dit avontuur begint met goedkope vliegtickets Auckland. Een paar uurtjes rijden vanaf deze stad starten wij de crossing door dit bijzondere vulkaanlandschap. De wandeling duurt tussen de 6-7 uur, maar tel er gerust 3 uur bij op als je ook nog de vulkaan ‘Mount Ngauruhoe’ wil beklimmen (bij veel mensen bekend als ‘Mount Doom‘ waar Frodo de ring in de kolkende lava weet te vernietigen in de filmreeks ‘The Lord of the Rings’). We trotseren de steile en niet ongevaarlijke klim naar de top van de vulkaan, waar we boven de wolken balanceren en proberen niet in de enorme krater te duikelen. Het afdalen blijkt de echte uitdaging te zijn, want het losse lava zand biedt weinig tot geen houvast en  zijn dus zijn we genoodzaakt al rootzend op onze voeten en voor sommigen (we noemen geen namen) glijdend op de billen af te dalen. Het is het allemaal meer dan waard. De landschappen die we passeren zijn levensgrote ansichtkaarten en keer op keer moesten we onze oogballen oprapen omdat ze weer eens uit hun kassen zijn gerold bij een zoveelste wisseling van decor. De Alpine crossing mag je niet mag overslaan tijdens je vakantie in Nieuw Zeeland.

De laatste dagen in Nieuw Zeeland gebruiken we om uit te rusten van alle prachtige tochten op diverse de stranden van het Noordereiland. Zo graven we onze eigen hotpool op het ‘hot water beach’ van het Coromandel peninsula, waar je na slechts een halve meter graven al voorzichtig moet zijn je billen niet te branden aan het opborrelende thermische water. Ook trotseren we de golven in het bruisende surfstadje ‘Raglan’ en proeven we de beste wijnen met de jetset (hier wordt Tom Cruise, althans zijn zwarte helikopter, vaak gespot) op Wahiki Island.

_Photo 25-02-14 21 02 22

Hoog, hoger, hoogst
De hoogste berg van Nieuwe Zeeland is Mount Cook en is 3724m hoog. De Mont Blanc is met zijn 4810m de hoogste berg van Europa en deze twee reisreporter besluiten met goedkope vliegtickets Ecuador te beginnen aan het beklimmen van de 5897 meter, en tevens een van de gevaarlijkste van de wereld, hoge vulkaan ter wereld om de vervolgens de Kilimanjaro recht in de ogen aan te kijken. De vulkaan Cotopaxi ligt in het midden van Ecuador en is net als veel van zijn broertjes nog zeer actief.  Nog een beetje slaperig van de jetlag worden we door twee gidsen meegenomen naar het ‘National Park Cotopax’. Met enige twijfeling sippen we aan de eerste cocabladerenthee, dat goed schijnt te werken tegen hoogteziekte, maar het smaakt pas echt lekker, nadat de gids ons vertelt dat het ook de vrouwen in het reservaat slank houdt! De route naar de top valt ons zwaar,  maar als de zon dan eindelijk weet door te schijnen zien we de onwerkelijke vergezichten. Zijn we nog wel op aarde? We horen ons hart steeds harder kloppen en tijdens de laatste stijging van 100 meter hebben we na elke 20 stappen een pauze nodig om ons hartslag weer op een normaal niveau te brengen.  Maar het is het allemaal meer dan waard. We voelen ons, hoe cliché het ook mag klinken, oppermachtig als we op ruim 5000 meter de ijswand van de Cotopaxi aantikken!

Na de enorme inspanning zoeken we de ontspanning op in ‘Baños’, wat in het Spaans badkamer betekent. Naast de thermische baden en watervallen, kun je hier ook veel outdooractiviteiten doen, zoals raften, abseilen en klimmen. Wij hebben het bij een lekkere massage en een wandeling naar een waterval gehouden. Tot slot hebben we nog een paar dagen in Quito doorgebracht in de wijk ‘Mariscol sucre’. Een zeer levendige wijk, die ‘s avonds niet onderdoet voor het centrum van een badplaats aan de Costa del Sol. De eerste salsa, bacchatta en merengue stapjes hebben we gezet en we genieten hier volop van de heerlijke klanken van Zuid-Amerika.

Op naar Colombia, waar wij op zoek gaan naar het echte ritme van Zuid-Amerika!

_nz2

Tips:
- Wil je de Tongariro crossing lopen, inclusief de klim naar de top van Mount Ngauruhoe, zorg dan dat je auto bij het eindpunt staat geparkeerd. De laatste bus vertrekt om half 6 en het is zonde als je moet haasten tijdens deze prachtige tocht. Bij het lokale toeristen informatie centrum kun je het gewenste transport boeken.  

- Op Wahiki eiland worden veel tours aangeboden die je langs de verschillende wijnboeren brengen. Het is echter net zo makkelijk om zelf langs verschillende wijnboeren te rijden aangezien er voldoende shuttlebussen heen en terug rijden. Zo kun je lekker lang ergens blijven hangen, of juist snel weer naar de volgende locatie. Let wel op de prijzen van de verschillende restaurants op de boerderijen. Zo hebben sommigen Michelin sterren, wat van invloed is op de prijs.

- Veel reizigers verblijven in Lactagunga voordat ze de Cotopaxi beklimmen. Het is een rustig dorpje en een goede plek om alvast aan de hoogte te wennen. In Lactagunga hebben we een leuk café/restaurant gevonden waar je naast heerlijke gerechten ook af en toen kan genieten van een avond poëzie en livemuziek. Zie voor meer informatie de Facebook pagina van ‘ElGringo y LaGorda Cafetería‘.

- Neem naar Ecuador, naast goede wandelschoenen, een regenjas of Poncho mee. De tropische buien schuilen zich hier in een klein hoekje. 


Related Posts

No related posts found.


7 comments

 • Heeft de eerste uitgever van reisgidsen zich nog niet gemeld? Heel erg leuk om jullie verslagen te lezen.
  Wat zien jullie veel. Dat wordt een gigantische jetlag straks weer in Rotterdam!

  Reply
  • Ultimo jetlag: bij de koffieautomaat op werk m’n vier uur cup-a-soup poeder aanlengen met warme chocolademelk…

   Reply
  • Veel hetzelfde en toch anders! M’n ogen hoeven wat mij betreft nog even niet te wennen; dit perspectief bevalt me wel!

   Reply
 • Brrrr, na het zien van de foto’s dacht ik even dat jullie al weer in de buurt (IJsland) waren maar nee, nog altijd ver weg van het kikkerlandje. Zo te zien en te lezen zijn jullie het reizen nog niet moe en hoe kan dat ook? Wat een enorm kado om dit te mogen ondernemen! Veel liefs en reisplezier,
  Fleur

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>